EKONOMİ
Giriş Tarihi : 06-03-2024 22:56   Güncelleme : 06-03-2024 23:00

2 milyon memurun maaşı 345 lira düşecek mi?

Anayasa Mahkemesi'nin memurların toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanması için "yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma" şartını iptal etmesi tartışmaya sebep oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, iptal için yüksek mahkemeye başvuran CHP'yi eleştirdi. Sendikalar da düzenlemenin devam etmesi çağrısı yaptı. Konuya ilişkin CHP'den de açıklama var.

2 milyon memurun maaşı 345 lira düşecek mi?

Anayasa Mahkemesi'nin, kamu görevlilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmesi için "yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma" şartını kaldırması, yeni bir tartışmaya yol açtı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, düzenleme kapsamında yapılan ödemeden 2 milyonu aşkın memurun yararlandığını söyledi.

Düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuran CHP'yi eleştiren Işıkhan, "Memurlarımızın toplu sözleşme kazanımını, Cumhuriyet Halk Partisi, Anayasa Mahkemesi’ne götürmüştür ve maalesef ki bu ödemeye ilişkin düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer ise, "Sendikalı bütün kamu çalışanlarına eşit ikramiye verilmesini savunuyoruz." açıklaması yaptı.

Taşcıer, "Nihayetinde Anayasa Mahkemesi de bu apaçık eşitsizliğe ve ayrımcılığa 'dur' dedi. Böylece 400 bin kamu emekçisinin mağduriyeti giderilmiş oldu" ifadelerini kullandı.

Karara sendikalardan da tepki var. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Hükümet yetkililerinden, halen yürürlükte olan Toplu Sözleşme hükümlerinin uygulanmaya devam edileceğine yönelik açıklamayı bir an evvel yapmasını bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de "Mahkemenin verdiği bu karar, kamu çalışanları yönünden kabul edilemez" dedi. (ntv)