DÜNYA
Giriş Tarihi : 30-03-2023 12:55

30 yaşına gelmeden önce para hakkında bilmeniz gerekenler

İstediğiniz hayata sahip olmak için paranızı nasıl yöneteceğinizi bilmek ve doğru yatırımlar yapmak, yaşamınızın ilerleyen sürecini de rahat geçirmenize yardımcı olacaktır. İşte 30 yaşına gelmeden önce para hakkında bilmeniz gerekenler...

30 yaşına gelmeden önce para hakkında bilmeniz gerekenler

Finans piyasası hakkında bilgi sahibi olmak ve yatırım dilini öğrenmek yapacağınız yatırımların doğruluğuna da rehber olacaktır.

ACİL DURUMLARI DÜŞÜNÜN
Her yaşta, her dönemde finansal zorluklarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu gibi durumlar için bütçenizde belirli miktarda bir para tutmak sizin lehinize olacaktır.

BÜTÇE PLANLAMASI YAPIN
Finans uzmanlarının tavsiye ettiği 50-30-20 kuralını uygulamaya çalışın.

Yani paranızın yüzde 50'sini temel ihtiyaçlara, yüzde 30'unu isteğe bağlı harcamalara ve yüzde 20'sini tasarrufa ayırın.

BİRİKİM YAPIN
Az da olsa birikim yapmak her zaman işinize yarayacaktır. Çünkü birikim yaparken tasarruf etme alışkanlığı da kazanacaksınız.

HARCAMALARINIZI TAKİP EDİN
Gelir gider dengenizi anlayabilmek ve paranızı kontrol edebilmek için harcamalarınızı bilmeniz gerekiyor.

Paranızın nereye gittiğini bilmeniz ve bütçenizi biliyor olmanız finansal durumunuzu sağlıklı bir şekilde sürdürmenizi sağlayacaktır.

GELİR-GİDER DENGESİNE DİKKAT EDİN
Gelir düzeyiniz artsa bile harcamalarınıza dikkat edin. Alışveriş yaparken o şeye ihtiyacınız olup olmadığını bir kere daha düşünün.

EMEKLİLİK DÖNEMİNİZİ PLANLAYIN
Erken yaşta emeklilik dönemini planlamak sizin için avantajlı olacaktır. İleri yaşlardaki güvenceniz için şimdideden harekete geçebilirsiniz.