GENEL
Giriş Tarihi : 04-02-2024 17:42

Cevat Öncü'den 'Batı Çevre Yolu'na 'rant' eleştirisi

CHP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cevat Öncü, Doğu ve Batı Çevre Yolu projelerine değinerek, “Samsun'da transit trafiğin yüzde 80’i doğu tarafına yani Ordu istikametine yüzde 20’si de Sinop istikametine devam ediyor. Ama gel gelelim Büyükşehir Belediyesi Doğu Çevre Yolunun haritasını bile önüne koymuyor. Batı Çevre Yolu yapılmaya başlandı. Yüzde 20 ihtiyaç burada, yüzde 80 ihtiyaç orada. Burada bir yanlışlık var. Çünkü bu tarafta rant yüksek. Bu tarafta birileri 200 dönüm, 300 dönüm, 500 dönüm yer almış” dedi.

Cevat Öncü'den 'Batı Çevre Yolu'na 'rant' eleştirisi

CHP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cevat Öncü, 19 Mayıs ilçesi Dereköy Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya geldi. Mahalle sakinleriyle buluşmasında sorunları dinleyen ve projelerini anlatan Cevat Öncü, “Bir siyasi iş gibi görünse de, benim nazarımda belediye başkanlıkları, eski deyimiyle şehremini, şehrin emin insanıdır. Bir makam gibi görünse de buralar hizmet yerleridir. Seçildiğimiz anda siyasi ceketi kapıda bırakıp, herkesi kucaklayan, herkesin ‘Belediye Başkanı’ olan, işini yapana sahip çıkan, toplumla barışık, ulaşılabilir ve çözüm odaklı bir başkan olacağımın sözünü veriyorum” dedi.
Belediye Başkanlığı döneminde ulaşılabilir olacağını vurgulayan Cevat Öncü, “Ne bir muhtarımız ne de mahalle temsilcimiz veya insanımız hizmet almak için günlerce belediye kapılarında koşmayacak. Belediye yapması gereken hizmetleri tespit ederek belirli bir plan ve program dahilinde halkın hizmetine sunacak. Demiyorum ki şimdi hiçbir şey yapılmıyor. Gayet tabii ki yapılıyor ama sıkıntılı bir süreç yönetiliyor. Muhtarlar 2 kamyon mıcır için, bir kamyon parke için, 2 kamyon kum için belediyenin kapılarında dolanıyor. Bunda bir yanlışlık var. Belediye hizmet yeriyse, belediye halkına ayrım yapmadan bazı yerlere öncelik vermeden Samsun'un ve Samsunlunun problemleriyle ilgilenmek durumunda” diye konuştu.

Görüşüne veya hayat tarzına karışmadan sosyal bir belediyecilik anlayışıyla Samsun’u yöneteceklerini dile getiren Cevat Öncü konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şunu net bir şekilde söylüyorum. Bizim belediyecilik anlayışımızda, bir proje geliştirilecekse bunu proje olarak halkın önüne sunmadan yapmayacağız. Şüphesiz hepimizin ayrı ayrı fikirleri ve düşünceleri olacak. Hepimiz aynı şeyi düşünemeyebiliriz. Aynı noktada buluşamayabiliriz ama genel talepler doğrultusunda belediyenin teknik personeliyle de tartışarak ‘biz bunu böyle istiyoruz’dan çok, halkın ihtiyacı ve talebi, meslek gruplarının menfaati hangi doğrultudaysa bu şekilde yaklaşacağız.” 

ULAŞIM KONUSUNA DEĞİNDİ 
Ulaşım konusuna da değinen CHP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cevat Öncü, “Trafikten hangimiz şikayetçi değiliz? Samsun'a önemli bir miktarda para harcanarak, kablolar döşenerek, akıllı kent sistemi veya akıllı trafik sistemi denilen bir uygulama yapıldı. İyi niyetle yapıldı. İşe yaradığı yerler de var. Ama asıl kangren olan yerlerde işin içinden çıkılamaz hale getirdi. Biz bu ulaşım meselesini yeniden ele alıp Samsun'un ihtiyacını öncelikli duruma getireceğiz. Samsun'da transit trafiğin yüzde 80’i doğu tarafına yani Ordu istikametine yüzde 20’si de Sinop istikametine devam ediyor. Ama gel gelelim Büyükşehir Belediyesi Doğu Çevre Yolunun haritasını bile önüne koymuyor. Batı Çevre Yolu yapılmaya başlandı. Yüzde 20 ihtiyaç burada, yüzde 80 ihtiyaç orada. Burada bir yanlışlık var. Çünkü bu tarafta rant yüksek. Bu tarafta birileri 200 dönüm, 300 dönüm, 500 dönüm yer almış. O taraf zor, viyadük lazım, köprü lazım, şu lazım, bu lazım. Ama bu kentin ihtiyacı hangisi? ‘O Belediye Evleri’ndeki üst geçitleri yaparak trafiği çözemeyeceksiniz’ diye bas bas bağırdık. Biz mühendis odaları olarak yatırıma karşı değiliz. Ama bu sorunu çözdü mü çözmedi. Bir üst geçit daha yaptınız, olmadı. Bir daha yaptınız, yine olmadı” ifadelerini kullandı.

CEVAT ÖNCÜ: MASA BAŞINDA TAKSİCİ ESNAFININ SORUNUNU ÇÖZEMEZSİNİZ
CHP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cevat Öncü, taksicilerin sorunlarını dinleyerek, “Taksi gerçekten de en güvenilir ulaşım araçlarından. İnsanın bindiğinde, çoluk çocuğunu emanet ettiği, rahatlıkla arkasını da dönebileceği bir esnaf taksici. Onun için her anlamda sorunları konuşmak, tartışmak ve doğruyu aramak lazım. Masa başından, belediyenin sıcak odasından, burada soğukta çalışan taksicinin problemini çözemezsiniz” dedi.

CHP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cevat Öncü, Bafra ilçesinde çeşitli ziyaretlerde bulundu. İlk olarak Samsun Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Muzaffer Önder ve CHP Samsun Eski Milletvekili Sezai Önder’i kabri başında ziyaret ederek dua eden Öncü, daha sora sanayi sitesinde esnafı gezerek sorunlarını dinleyip projelerini anlattı. Öncü ardından da taksicilerle buluştu.

Taksici esnafına “Büyükşehir Belediyesini ilgilendiren sorunlarınızı, dertlerinizı dinlemek isterim” diyen Öncü, “Varsa önerilerinizi almak isterim. Biz göreve geldiğimizde yasal çerçevede herkesin menfaatine ne yapılması gerekiyorsa onlar hayata geçirilecek. Yani bir kesimi kollamak adına değil, burada müşteriyi de, şoför esnafını da, belediyeyi de ortak bir noktada buluşturmak gerekiyor” diye konuştu.

‘HER KESİMİN EZİLDİĞİ BİR DÖNEMİ YAŞIYORUZ’
Taksici esnafının, şoför esnafının sıkıntılarını, dertlerini bildiklerini dile getiren Cevat Öncü, “İlçelerimizle birlikte meslek mensuplarının da hakkını alamadığını düşünüyorum. Şoför esnafımız da zor durumda, sıkıntıda. Bu nedenle biz bu işe talip olduk, aday olduk. Samsun'u, Bafra'yı tüm ilçeleriyle beraber hak ettiği yere getirmek bütün gayemiz, çabamız olacak. Temel problemler belli, işsizlik en büyük problem. Bu ülkede hayat pahalılığı en büyük problem. Asgari ücret 17 bin TL oldu. 20, 30, 40 da olsa o paranın adı değil, ne işe yaradığı önemli. Bugün insanlar gerçek anlamda geçim derdinde. Her türlü toplum katmanının, her kesimin ezildiği, sıkıldığı, kaybettiği bir dönem yaşıyoruz. Ama en çok da orta ve dar gelirli sıkıntıda. Bizim belediyecilik anlayışımızla gerçek ihtiyaç sahiplerine, sosyal belediyecilik anlamında desteklerimiz olacak. Bafra’dan Samsun'a, Vezirköprü’den tüm ilçelerimizden, hatta başka şehirlerimizden öğrenim için gelen üniversite öğrencilerinin ihtiyaç sahibi olanlarına somut şekilde destekler ve burslar vereceğiz. Samsun’dan başka kentlere üniversite okumaya giden ihtiyaç sahibi ailelerimize ve öğrencilerimize destekler vereceğiz” diye konuştu. 

‘HALKA RAĞMEN PROJE DAYATMAYACAĞIZ’
“Kim bu ülke için, bu şehir için duvara bir çivi çakıyorsa, hizmet ediyorsa, vergi veriyorsa, katma değer yaratıyorsa ona sahip çıkacağız” diyen CHP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cevat Öncü şöyle konuştu:

“Temel prensibimiz, biz taksici esnafıyla, şoför esnafıyla ilgili bir karar alacaksak sizlerle konuşacağız. Tüm alanlarda böyle yapacağız. Sorunları çözmek için ilgili meslek gruplarıyla bir araya geleceğiz. Herkes, her zaman aynı şeyi düşünmek durumunda değil. İçimizde bile çok farklı fikirlere sahip olanla vardır. Taksi, dolmuş hatlarıyla ilgili bir şey konuşulacaksa mutlaka ilgili kesimlerin görüş, öneri ve düşüncelerini alacağız. Halka rağmen halkın istemediği projeleri ‘dayatma’ şeklinde hayata geçirmeyeceğiz. Samsun'da ticari, iktisadi, sosyal, kültürel ve spor hayatının desteklenmesi noktasında da Büyükşehir Belediyesi aktif rol oynayacak. Meslek edindirme kursları açacağız. Bazı meslekler kaybolmak üzere, biz bunları da destekleyeceğiz. Samsun'u daha iyi noktalara taşımak için elimizi taşın altına koyacağız. Şehrimizin önemli bir ticari potansiyeli var. Bunu ortaya çıkaracağız.”

Taksici esnafının sorunlarını dinleyen Cevat Öncü tek tek not alarak, “Sadece taksici esnafıyla ilgili değil birçok alanda problemler var. Ben diyorum ki, bunu laf olsun diye söylemiyorum. Seçim içinde söylemiyorum. Damdan düşenin halini damdan düşen anlar. Bu sorunlar, taraflarla konuşulmadan, düzenleme yapılması çok doğru değil. Paydaşlar dediğimiz bu işin tarafları olarak bir araya gelmek lazım. Taksi gerçekten de en güvenilir ulaşım araçlarından. İnsanın bindiğinde, çoluk çocuğunu emanet ettiği, rahatlıkla arkasını da dönebileceği bir esnaf taksici. Benim bildiğim öyle. Onun için her anlamda konuşmak, tartışmak ve doğruyu aramak lazım. ‘Ben bilirim, ben yaptım, böyle istiyorum’ anlayışını doğru bulmuyorum. Derebeylik değil burası. Masa başından, belediyenin sıcak odasından, burada soğukta çalışan taksicinin problemini çözemezsiniz” ifadelerini kullandı.