SİYASET
Giriş Tarihi : 29-05-2023 13:47

Deprem bölgesi seçim sonuçları açıklandı

Cumhurbaşkanlığı seçiminde, deprem bölgesinde katılım ilk tura oranla düştü. İlk turda Cumhurbaşkanı Erdoğan yarışı önde götürmüştü, bu tablo değişmedi. İlk tura göre Erdoğan oy sayısını 80 bine yakın, Kılıçdaroğlu ise 6 bin kadar yükseltti. 14 Mayıs'ta 500 oy farkla Hatay'da birinciliği elde eden Kılıçdaroğlu, bu kez oyların yüzde 49,87'sini alarak ikinci oldu.

Deprem bölgesi seçim sonuçları açıklandı

Her iki aday da Türkiye genelinde oyunu artırdı. Ancak deprem bölgesinde, tablo pek değişmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 ilde kullanılan 7 milyon 319 bin oyun 4 milyon 103 binini alarak ilk sırada yer aldı.

Depremin vurduğu kentlerde, 9 milyon seçmenden, 7 milyon 319 bini sandığa gitti. 14 Mayıs'a göre seçime katılım oranı yüzde 3,7 azaldı.

Kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan bölgedeki oyların yüzde 57'ye yakınını, Kılıçdaroğlu ise yüzde 43'ünü aldı.

Erdoğan ilk tura oranla aldığı oy sayısı 78 bin artarken,, Kılıçdaroğlu'nun oy sayısı ise 6 bin yükseldi.

En dikkat çekici tablo, yıkımın en fazla olduğu kent Hatay'da yaşandı.

İlk turda her iki aday da yüzde 48 bandındaydı, Millet İttifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 500 oy farkla öndeydi.

İkinci turda ise, Erdoğan oyların yüzde 50,14'ünü, Kılıçdaroğlu yüzde 49,86'sını aldı.

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta ilk turda Cumhurbaşkanı Erdoğan oyların yüzde 72'ye yakınını almıştı. Bu kez oy oranını yüzde 75'e yükseltti.

İlk turda yüzde 22 oy alan Kılıçdaroğlu da, oy oranını 2 puan artırdı.

Depremde en çok can kaybı ve yıkımın yaşandığı bir diğer kent Adıyaman'da ise ilk tur sonuçlarına benzer oy oranları çıktı. İlk turda yüzde 66 oya sahip olan Erdoğan, oy oranını 2 puan yükseltti. Kılıçdaroğlu ise, ilk turda olduğu gibi yine oyların yüzde 31'ini aldı. Kentte Erdoğan'a verilen oy sayısı 5 bine yakın yükselirken, Kılıçdaroğlu'na verilen oy sayısı ise 2 bin düştü.

Kemal Kılıçdaroğlu, ilk turda Diyarbakır ve Adana'da yarışı önde bitirmişti. Diyarbakır'da yüzdesel olarak oy oranı değişmeyen Kılıçdaroğlu, oyların yine yüzde 72'ye yakınını aldı. Ancak ilk tura göre, oy sayısı 41 bin düştü. Erdoğan ise, ilk tura oranla oyunu yüzde 2, oy sayısını da 2 bin artırdı.

Adana'da, Kılıçdaroğlu ilk turda aldığı yüzde 50 oyu bu kez yüzde 54'e yükseltti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyu da yüzde 43,93'ten, yüzde 45,96'ya çıktı. Her iki aday da kentte oy oranını ve sayısını artırdı.

Gaziantep'te de her iki aday oylarını yüzde 2,5-3 arasında yükseltti. İkinci turda Cumhur İttifakı'na destek kararı veren Sinan Oğan'ın oylarının iki adaya eşit olarak gittiği görüldü.

Şanlıurfa'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk turdaki yüzde 62 oyunu yüzde 64'e çıkardı. Kılıçdaroğlu ise, yüzdesel olarak 1 puan kaybetti.

Kilis ve Osmaniye'de, ilk tura orana Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 4 daha fazla oy aldı.

Erdoğan'ın oyları Kilis'te yüzde 69'a, Osmaniye'de yüzde 66'ya çıktı. Bu iki kentte, Kılıçdaroğlu da oylarını yüzde 3 artırdı.

Elazığ'da da Erdoğan oylarını yüzde 67'den 70'e çıkardı. Kılıçdaroğlu ise, ilk tura göre oy oranını 1 puan yükseltti.