KARADENİZ
Giriş Tarihi : 13-04-2023 12:45

ILO ve Ferrero'dan 'Çocuk İşçiliğiyle Mücadele' eğitimi!

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve İtalyan çikolata üreticisi Ferrero, fındık tedarik zincirinde çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda eğitim çalışması düzenledi.

 ILO ve Ferrero'dan 'Çocuk İşçiliğiyle Mücadele' eğitimi!

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), İtalyan çikolata üreticisi Ferrero, 'İyi Tarım Uygulamaları Programı' kapsamında görev alan saha çalışanlarının fındık tedarik zincirinde çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda bilgi ve tecrübelerini artırmak amacıyla kapasite geliştirme eğitimi düzenledi.

İlki Ordu ve Sakarya’da düzenlenen eğitimlere Ferrero Değerli Tarım Uygulamaları programı bünyesinde çalışan bölge yöneticileri, saha uzmanları, teknik uzmanlar ve sosyal çalışmacılar katıldı. İlk oturumunda çocuk işçiliğinin kavramsal ve yasal çerçevesi çizilen eğitimin ikinci oturumunda mevsimlik gezici tarımda çocuk işçiliği konusu ele alındı. Eğitimler bağımsız danışman Ceren Ababay Tosyalı, bağımsız araştırmacı Dr. Engin Fırat ve Cumhuriyet Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Abdulkadir Yüksel tarafından verildi.

İlk oturumda çocuk hakları ve çocuk işçiliği hakkında interaktif bir eğitim verildi. Çocuk işçiliğinin mevcut durumu, sebep ve sonuçları ile politika önceliklerinin anlatıldığı oturumda, çocuk işçiliğine dair ulusal ve uluslararası mevzuat hakkında da bilgi verdi. İkinci oturumda, mevsimlik gezici tarımda çocuk işçiliği, çalışma ve yaşam koşullarını anlatıldı. Ulusal mevzuat çerçevesinde kurumsal rol ve sorumlulukların ele alındığı oturumda çocuk işçiliğinin önlenmesinde kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun önemine dikkat çekildi. Üçüncü ve son oturumda ise mevsimlik gezici tarımda haklar ve sorumluluklar konusu ile çalışma riski altındaki çocuklar ve aileleri ile iletişim ele alındı.

Kapasite geliştirme eğitimlerine dair bilgi veren Kıdemli Proje Koordinatörü Koray Abacı, “ILO Türkiye Ofisi olarak Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Programı kapsamında geliştirdiğimiz eğitim modüllerini bugün Sakarya’da FERRERO saha çalışanlarına yaygınlaştırmak için buradayız. Birincisini Ordu’da yine FERRERO Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında görev alan özel sektör temsilcilerine yönelik yaptık. Bugün Sakarya’da ikincisini gerçekleştiriyoruz. Eğitim faaliyetleriyle gerçekleştirmek istediğimiz varolan ulusal ve uluslararası mevzuata ilişkin gerekli bilgilendirmeleri özel sektör temsilcilerine aktarmak ve bu çerçevede geliştirilecek olan mevsimlik gezici tarımda çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik faaliyetlerin yaygınlaştırılması ve bu kapsamda bilgilendirilme sağlanmasını amaçlıyoruz” dedi.