GÜNDEM
Giriş Tarihi : 16-07-2023 00:27

Samsun'da 15 Temmuz’un yıl dönümünde anma etkinliği

Samsun'da 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine karşı verilen mücadele ve kazanılan zaferin 7. yıl dönümünde tüm yurtta olduğu gibi Samsun'da "Demokrasi ve Milli Birlik Yürüyüşü" düzenlendi, Cumhuriyet Meydanı'nda şehitler anıldı, darbe girişimi lanetlendi.

Samsun'da 15 Temmuz’un yıl dönümünde anma etkinliği

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine karşı verilen mücadele ve kazanılan zaferin 7. yıl dönümü kapsamında Samsun'da da "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. 

Samsun'daki anma törenleri Kıranköy ve Asri Mezarlık'taki şehitlik ziyaretiyle başladı. Ardından 15 Temmuz şehidi Ferdi Yurduseven'in 19 Mayıs ilçesi Tepeköy Mahallesi'nde, Muhammet Aksu ve İstiklal Savaşı gazisi Arif Zengin'in Alaçam ilçesi Doyran Mahallesi'ndeki kabirleri ziyaret edilerek dualar okundu. 

Daha sonra  İlkadım ilçesindeki DSİ önünde "Demokrasi ve Milli Birlik Yürüyüşü" düzenlendi. Samsun Valisi Zülkif Dağlı ve protokol üyeleri ile vatandaşların Türk bayrakları eşliğindeki yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı'ndaki etkinlik alanına kadar sürdü.

Ardından program burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 15 Temmuz Şehitleri Sancak Koşusu sonrasında sancak Vali Zülkif Dağlı'ya teslim edildi. Şehitler için Kur'an Tilaveti ve duaların okunmasından sonra da alanı dolduran vatandaşlara 15 Temmuz görüntülerinin yer aldığı video izletildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantı ile halka hitap etmesinden sonra menteran takımı konser verdi. Şiirlerin okunduğu, Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının konser verdiği etkinlikte, şiirler okundu, kahramanlık türküleri de seslendirildi.

Samsun Valisi Zülkif Dağlı, Cumhuriyet Meydanı'nda vatandaşlara yaptığı konuşmada ise alçak darbe kalkışmasına karşı koyarken 252 vatandaşın şehit düştüğünü, 2 bin 193 vatandaşın da gazi olduğunu söyledi. Vali Dağlı, darbe girişimine karşı kahramanca mücadele veren şehitler arasında 3 Samsunlu vatandaşın da olduğunu söyledi. Dağlı, "15 Temmuz FETÖ/PDY ihanet şebekesinin hain darbe girişimi aziz milletimizin birliğine, bütünlüğüne, bağımsızlığına kasteden alçakça girişimdi. Demokrasimize yapılan çok büyük bir saldırıdır. Millet olarak 15 Temmuz destanını yazdık. Türk halkı demokrasiyi ve seçilmiş iradeyi korumak için bu destansı direnişi gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla sokağa dökülen Türk milletinin gösterdiği cesaret ve kararlılıkla, hain girişim geri püskürtüldü" dedi.

Anma programı tüm camilerde sela okunması ve ezgi dinletisi sonrasında sona erdi.