GÜNDEM
Giriş Tarihi : 25-01-2023 16:47

Samsun’da Çakmak Barajı'nda su seviyesi yükseliyor

Samsun'un içme suyunu sağlayan Çakmak Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 58.61’e yükseldi. Barajın tam kapasite dolması için yoğun kar yağışına ihtiyaç duyduklarını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, su sıkıntısı yaşanmaması için tasarruflu tüketimin yaygınlaşması gerektiğini söyledi.

Samsun’da Çakmak Barajı'nda su seviyesi yükseliyor

Küresel iklim değişikliği ve yağışların azalmasıyla oluşan kuraklık tehlikesi endişe yaratırken, kış mevsiminde bulunmamıza rağmen yağışların istenilen seviyede olmaması barajlardaki su seviyesini de önemnli ölçüde düşürdü.

Samsun'un içme suyunun sağlandığı Çakmak Barajı'nda da  geçen yılın ocak ayında yüzde 80 doluluk yaşanırken, bu yıl ise su seviyesi beklenenin gerisinde kaldı. 20 Ocak günü barajda su seviyesi yüzde 56 olarak ölçülürken, 25 Ocak itibariyle oran yüzde 58.61’e yükseldi. Şuan 42 milyon 864 bin metreküp suyun bulunduğu 73 milyon 139 bin metreküp kapasiteli barajın tamamıyla dolması için 30 milyon 265 bin metreküp suya daha ihtiyaç duyuluyor. 

DEPOLADIĞIMIZ SUYU VERİMLİ KULLANMALIYIZ
Yağış azlığı sebebiyle Çakmak Barajı’nda ocak ayı su seviyesinin olması gerekenin altında kaldığını ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, bölgesel bazda görülen kısmi yağışlarla birlikte doluluk oranının artmaya başladığını açıkladı. Kar ve sağanak yağışların gelmesiyle tüm barajların dolacağını ifade eden Başkan Demir, “Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, tüm ülkemizde olduğu gibi şehrimizde görülüyor. Maalesef bu yıl ocak ayında geçen yıl ki yağışları göremedik. Ancak ümidimizi kesmiyor ve yoğun kar ve yağmurları bekliyoruz. Arzu ettiğimiz miktarda yağış alırsak tüm barajlarımız dolacak. İçme suyu temini noktasında halkımızı susuz bırakmayacağız. Lakin depoladığımız sularımızı verimli kullanmak durumundayız. Bu sebeple evlerimizde, iş yerlerimizde suyu daha dikkatli ve tasarruflu tüketmeliyiz” dedi.