Samsun'da iç sulardaki balık avı yasağı nedeniyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, artan nüfus ve gelişen ihtiyaçlar doğal kaynakların daha fazla kullanılmasına, doğal balık stoklarının olumsuz etkilenmesine neden olduğu ve sürdürebilir avcılığın sağlanması, ekosistemin koruması için her balığa en az bir kere üreme hakkı verilmesinin av yasaklarının getirilmesiyle mümkün olduğu vurgulandı.
Su ürünleri av yasağı denetimlerinin İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’nde görevli teknik personel, emniyet ve jandarma personeli ile belediye zabıtaları tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada, ticari ve amatör su ürünleri avcılığı yapan vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için su ürünleri av yasaklarına uymaları hem kendi menfaatleri hem de su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığı dile getirildi.
İç Sularda, Sazan, Kadife, Siraz, Yayın, Tatlı Su Kefali ve diğer balık türlerinin avlanmasının 1 Nisan-30 Haziran 2023 tarihleri arasında yasak kapsamında olduğu ve bu kapsamda balıkçıların kayıklarını karaya çekmelerinin zorunlu olduğu vurgulanan açıklamada, "Av yasağının sona ereceği 1 Temmuz 2023 tarihine kadar balıkçı teknelerinin iç sulara açılması, gerek teknelerde gerekse kıyıda av araç ve gereçlerinin bulundurması da yasak kapsamında olduğu unutulmamalıdır. Av yasağının başlaması ile birlikte yasaktan önce avlanılan balıkların en geç üç gün içerisinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine stok tespitinin yaptırılmasını takiben satışı yapılabilecektir. Tespiti yapılmayan ürünlerin nakline ve pazarlanmasına izin verilmeyecek ve ilgililer hakkında yasal işlem başlatılacaktır. Stok tespiti yaptırılan balıkların satışında "stok tespit belgesi" bulundurulmalı ve bu balıkların 7 gün içinde satışının gerçekleştirilmesi veya işlenmesi gerekmektedir.
YASAĞA UYMAYANLARA PARA CEZASI
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Bekir Karaosmanoğlu, av yasağı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada başta balıkçılar olmak üzere, tüm halkın yasaklara uymaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini, av yasaklarına uymaksızın yasak dönemde avcılık yapanların en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerie, Jandarma, Emniyet ve Belediye Zabıta Teşkilatına haber vermelerini ve balıklara yaşamları boyunca en az bir kere üreme imkânı verilmesi gerektiğini ifade etti. Karaosmanoğlu, "Yasakların başlangıç ve bitiş tarihi olan 1 Nisan-1 Temmuz 2023 tarihleri arasında Samsun ili sınırları içerisinde bulunan Bafra Balık Gölleri Lagün Kompleksi, Karagöl, Akgöl-Simenit(Terme), Ladik Gölü gibi doğal göllerimizin yanı sıra Derbent, Susuz, Altınkaya I ve II, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Baraj Göllerinde İl ve İlçe Müdürlükleri Su Ürünleri Kontrolörlerince denetimler yapılacak. Yasak ve sınırlandırmalara uymayanlar hakkında ise 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu gereği idari para cezası uygulanacak. Balıkçıların mağduriyet yaşamamaları için getirilen yasak ve düzenlemelere uymalarını bekliyoruz" dedi.