İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı tespitleri doğrultusunda ve koordinesinde, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı talimatları ile oto kaçakçılığı suçuna yönelik olarak yürütülen soruşturma kapsamında, geçici ithalat (turistik kolaylıklar) kapsamında ülkeye getirilen araçları 3. şahısların kullanımına bırakan, araçları parçalayarak satan, usulsüz tescil yaparak büyük vergi kayıplarına neden olan, 2018-2022 yılları arasında turistik kolaylıklar kapsamında 240 milyon Tl değerindeki 115 taşıtı ülkeye getiren suç grubu tespit edildi.
Operasyon kapsamında yapılan araştırmalarda; uluslararası boyut kazanan olayda yabancı uyruklu şahısların kurye olarak kullanılmak suretiyle ülkeye araç getirme sürecinde rol oynadıkları belirlendi ve suç grubunun, suçtan elde ettiği gelirlerin ortaya çıkarılması için yapılan incelemelerde yüklü miktarda şüpheli para transferleri tespit edildi.
Yaklaşık 1,5 yıldır sürdürülen titiz çalışmalar neticesinde ise bugün Konya merkezli olarak Edirne, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ, Eskişehir, Samsun, Hatay, Ankara ve Antalya'da tespit edilen adreslere 7'si yabancı toplam 36 şüphelinin yakalanması için eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 12 kişi yakalanırken, 15 çekici, 5 otomobil, 15 dorse ve çok sayıda ruhsat, change işleminde kullanılan numaratör ve şase levhası ele geçirildi. Operasyona yönelik çalışmaların devam ettiği açıklandı.