İsrail, Gazze'de hastaneyi bombaladı: En az 500 can kaybı

İsrail, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni hava saldırısıyla vurdu. Gazze Sağlık Bakanlığı, bombalı saldırıda en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

DÜNYA - 17-10-2023 23:02

İsrail, Gazze'de hastaneyi bombaladı: En az 500 can kaybı

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar 11. gününde devam ederken, İsrail güçleri, akşam saatlerinde Gazze'de insanlık tarihinde görülmemiş bir vahşete imza attı ve El Ehli Baptist Hastanesi'ni hava saldırısıyla vurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı bombalanan hastanede aralarında bebek, çocuk, kadın, yaşlılar ve binaya sığınanların da olduğu en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada "Yüzlerce kurban hala enkaz altında" denildi. Hastanenin önceden bir uyarı yapılmadan vurulduğu belirtildi.

El Ehli Hastanesi'nden gelen fotoğraflarda hastane koridorlarındaki yangın, parçalanmış camlar ve etrafa saçılmış ceset parçaları görülüyor. Bu saldırı 2008'den bu yana yaşanan şiddetli 5 savaşta İsrail'in gerçekleştirdiği en ölümcül hava saldırısı olarak kayıtlara geçti.

ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, saldırıyı “soykırım” ve “insani felaket” olarak niteledi ve 3 üç günlük ulusal yas ilan etti.

ERDOĞAN'DAN SERT TEPKİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail güçlerinin hastane saldırısına sert tepki gösterdi ve "Vahşeti durdurmak için insanlık harekete geçmeli" ifadelerini kullandı. Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

DÜNYADAN TEPKİLER
İsral'in hastaneye yaptığı saldırıya dünyadan da büyük tepki gösterildi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İsrail'in saldırısını “korkunç ve kabul edilemez” olarak niteledi. Mısır da yüzlerce Filistinlinin ölümüne neden olan saldırı en güçlü ifadelerle kınadıklarını bildirdi ve uluslararası toplumu “İsrail’in toplu cezalandırma politikalarının” engellenmesi için müdahaleye çağırdı. Katar ve Ürdün de saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı.

BM VE AB’DEN KINAMA
Birleşmiş Milletler, saldırıyı şiddetle kınayarak, siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sonlandırılması çağrısında bulunurken, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de, “Çok fazla ölü var. Orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor” dedi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de saldırının kınadığını bildirdi.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
İran, İsrail'i insansız hava araçlarıyla bombaladı

İran, İsrail'i insansız hava araçlarıyla bombaladı

14-04-2024 - DÜNYA

Tayvan'da 7,4 büyüklüğünde deprem

Tayvan'da 7,4 büyüklüğünde deprem

03-04-2024 - DÜNYA