Kültür ve Turizm Bakanlığı açıkladı: Depremden etkilenen müze var mı?

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından bölgede bulunan müze ve tarihi yapıların durumuna ilişkin açıklama yaptı.

SPOR - 10-02-2023 00:12

Kültür ve Turizm Bakanlığı açıkladı: Depremden etkilenen müze var mı?

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada müzelerde ve tarihi yapılarda önemli bir hasar olmadığı belirtildi. Malatya’daki Yeni Cami ile Gaziantep Kalesi’nde oluşan hasara ilişkin tespit çalışmalarının sürdüğü belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“06.02.2023 tarihinde meydana gelen ve on ilimizi etkileyen depremde, Bakanlığımız tarafından ilk andan itibaren başta personelimizin sağlık durumu, müze ve örenyerlerimizin güvenliği, müze binası ve eserlerimizin durumu ile kültür varlıklarımızın korunması için gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Depremden etkilenen illerimizden, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Adana müzelerimizde herhangi bir hasar meydana gelmemiştir. Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman, Malatya müzelerimizde ufak çatlaklar dışında bir hasar oluşmamıştır. Müzelerimizin koleksiyonlarında ciddi bir hasar tespit edilmemiştir.

Bununla birlikte, etrafında bulunan binaların tehlike oluşturabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak Kahramanmaraş Müzemizin taşınabilir nitelikteki koleksiyonu güvenli bir müzemize nakledilmiştir.

Hatay Arkeoloji Müzemizin bir bölümünde hasar meydana gelmiştir. Bakanlığımızca, acil durum eylem planımız doğrultusunda en hızlı ve kapsamlı personel takviyesi bu müzemize sağlanmıştır. Ayrıca elektrik kesintilerinin güvenlik zafiyeti oluşturmaması için müzemize güneş enerjili kamera sistemleri kurulmuştur.

Dünya miras alanlarımızdan Malatya Arslantepe'de kerpiç duvarlardan hafif kaymaların bulunduğu ve geçici çatı örtüsünde yer yer çökmeler olduğu tespit edilmiş ancak alanda ciddi bir hasar oluşmamıştır.

Diyarbakır Surlarının sınırlı bir bölümünde hafif dökülmeler olduğu, yine Diyarbakır Suriçi'nde bulunan St.George Kilisesi'nin girişinde ufak çaplı dökülmeler bulunduğu tespit edilmiştir. Şanlıurfa Göbeklitepe ve Adıyaman Nemrut Dağı gibi diğer dünya miras alanlarımızda hiçbir olumsuzluk tespit edilmemiştir.

Gaziantep Kalesi ve Malatya Yeni Camii başta olmak üzere anılan şehirlerde bulunan Bakanlığımıza bağlı olsun veya olmasın tescilli tarihi yapılarda ve müzelerimizde oluşan hasara ilişkin detaylı çalışmalar devam etmektedir.

Deprem bölgesine diğer müzelerimizden güvenlik personeli ve uzman personel desteği sağlanmıştır ve ihtiyaca göre bu çalışmalara aralıksız devam edilmektedir. Halihazırda tüm müze ve ören yerlerimiz güvenli durumda ve kontrol altındadır. İlk andan itibaren tüm teşkilatımız, depremden etkilenen personelimize destek için sahada ve merkezde üstün gayret ve örnek bir işbirliğiyle çalışmaktadır.

Bu vesileyle başta mesai arkadaşlarımız olmak üzere hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yararlılara acil şifalar diliyoruz.”

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Rafting Eğitim Kampları’na Samsun Büyükşehir ev sahipliği yapıyor

Rafting Eğitim Kampları’na Samsun Büyükşehir ev sahipliği yapıyor

19-04-2024 - SPOR

Samsunspor Teknik Direktörü Gisdol: Bir puanı hak ettik

Samsunspor Teknik Direktörü Gisdol: Bir puanı hak ettik

13-04-2024 - SPOR