ASAYİŞ
Giriş Tarihi : 04-12-2023 14:37

100'den fazla fenomen hakkında suç duyurusu

Hazine ve Maliye Bakanlığı sosyal medya fenomeni olarak kara para aklayan, vergi kaçıranlara yönelik özel ekip kurdu. Ekip vergi incelemesi yaparken, kara para izi tespit ederse dosyayı Mali Suçlar Araştırma Kurulu'na (MASAK) iletiyor. İlk belirlemelere göre, vergi suçu işleyen 3 binin üzerinde fenomen belirlendi. 100'den fazla fenomen hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

100'den fazla fenomen hakkında suç duyurusu

Türkiye günlerdir sosyal medya fenomenlerine düzenlenen soruşturmaları konuşuyor. Dilan ve Engin Polat ile başlayan soruşturmalar diğer fenomenleri de kapsayacak şekilde genişletildi.

Sosyal medya fenomeni görüntüsü altında kara para aklayan, vergi kaçıranlara yönelik son yılların en kapsamlı incelemesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kurduğu özel ekibin araştırmaları ise devam ediyor.

Vergi müfettişleri, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Vergi Denetim Kurulu uzmanlarından oluşan özel ekip fenomenler için vergi incelemesini derinleştirdi. Yapılan incelemelerde şüpheli işlemlerin Coronavirüs salgının yaşandığı 2020 yıllarında başladığı belirtiliyor.

Dilan Polat ve Engin Polat'la ilgili tespitin de eylül ayında yapıldığı ardından MASAK'ın devreye girdiği belirtilirken incelemeler son 4 yılda yoğunlaşıyor.

3 BİN MÜKELLEF TESPİT EDİLDİ

Fenomenlere yönelik son yılların en kapsamlı denetimi sürdürülürken, yapılan incelemeler sonucu Sosyal medya üzerinden gelir elde eden ve vergi yükümlülüğünü tam olarak yerine getirmeyen 3 binin üzerinde mükellef tespit edildi.

Kara para ile ilgili şüphe ortaya çıktığında MASAK devreye giriyor. Vergi müfettişleri, vergi kayıp, kaçağı, MASAK uzmanları da suç gelirlerinin aklanması boyutuyla inceleme yapıyor. Suç unsuru tespit edildiğinde savcılığa bildiriliyor.

100'ün üstünde fenomenin dosyası savcılığa iletildiği belirtiliyor. Uzmanlar, 2019 sonrasına yoğunlaşan incelemelerde takipçi sayısı değil kara para trafiğinin esas olduğunu söyledi.


"HESABI KAPATMAK İŞE YARAMAZ"

Uzmanlar, sosyal medya fenomenlerine yönelik inceleme sürecine ilişkin "Vergi yönünden inceleniyor, para hareketleri takip ediliyor. Hesabını kapatsalar dahi geriye dönük bütün hareketleri inceleyebiliyoruz. Aldıkları gayrimenkul, otomobil vs. hepsine bakılıyor." değerlendirmesinde bulundular. (ntv)