GÜNDEM
Giriş Tarihi : 13-03-2024 15:23

Bakanı Ersoy, 'Samsun Müzesi'ni açtı, 'Turizm Master Planı'nı açıkladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Samsun'da yapımı 7 yılda tamamlanan ve 7 bin 165 eserin sergileneceği Karadeniz Bölgesi’nin en büyük müzesinin açılışını yaptı. Bakan Ersoy, daha sonra 2028 yılı hedefli, 50 adet politika başlığı ve 14 adet öncelikli projenin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü Samsun Turizm Master Planı'nın tanıtımını gerçekleştirdi.

Bakanı Ersoy, 'Samsun Müzesi'ni açtı, 'Turizm Master Planı'nı açıkladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,  ilk olarak Samsun'da yapımı 7 yılda tamamlanan, 20 bin metrekarelik kapalı alanı ve içerisinde  7 bin 165 eserin sergileneceği Karadeniz bölgesinin en büyük müzesinin açılışını gerçekleştirdi. 

Arkeoloji ve etnografya müzesi, çocuk müzesi, eser sergi salonları, laboratuarlar, kitap kafe, restoran, misafir sergi salonu, konferans salonu, çok büyük bir rekreasyon alanı olan, Amisos Antik Kenti buluntuları, Amisos Mozaiği, bronz atlet heykeli, Helenistik Çağa ait takılar, Klasik, Helenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserleri yer alan müzenin açılışında konuşan Bakan Ersoy,  Samsun'a, kurtuluş meşalesinin yandığı bu topraklara çağdaş bir eser daha kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. 16. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri programında, proje dalında ödüle layık görülen ve mimarisi Karadeniz'in dalgalarından esinlenen müzenin ilk bir ay ücretsiz gezilebileceğini ifade eden Bakan Ersoy,  müzenin Samsun'un tarihine ve sosyal hayatına en iyi şekilde hizmet edeceğini söyledi. Konuşmasında Türkiye'de 20 yılda müzecilik sahasında çok büyük mesafeler alındığını ifade eden Bakan Ersoy, özellikle ülkede arkeolojik kazıların 12 aya yayılmasıyla  birlikte 60 yılda yapılanlara eşdeğer çalışmaların 4 yılda yaparak topraklarlardaki medeniyet zenginliğinin her bir parçasının gün yüzüne çıkarılacağını dile getirdi.

Konuşmaların ardından müzenin açılışı gerçekleştirildi. Buradaki törene AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Samsun Milletvekili Mehmet Muş, Milletvekilleri, Orhan Kırcalı,  Ersan Aksu, Samsun Valisi Orhan Tavlı, belediye başkan adayları katıldı.


SAMSUN TURİZM MASTER PLANINI TANITTI
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,müze açılış töreninden sonra Panorama 1919 Müzesi'ni de ziyarete etti, ardından 3 aylık çok yönlü ve geniş katılımlı çalışmalarla hazırlanan 2028 hedefli Samsun Turizm Master Planı'nın tanıtım toplantısına katıldı. Burada master planının tanıtımını yapan Bakan Ersoy, turizm ana planında 7 stratejik  amaç ve hedeflerin belirlendiğine dikkat çekerek, "Samsun Turizm Master Planı'na baktığımızda bu yaklaşımın uygulandığını memnuniyetle görebiliyoruz. Samsun için bu 7 temel başlık çerçevesinde, 50 adet politika başlığı ve bunlarla ilgili 14 adet öncelikli alan belirlenmiş, bunlara uygun olarak da Samsun’un turizm de gelecek vurgusunu oluşturan 14 tane proje ortaya konulmuştur. Ortaya konan 2028 hedefleri gerçekten iddialı, ancak çok titiz bir çalışmanın ürünü olan Samsun Turizm Master Planı bu hedeflere ulaşılabileceğini göstermektedir.  Akılcı, gerçekçi ve gelecekle ilgili doğru öngörülerle hazırlanan bu çalışmaya sadık kalınarak yürütülecek yoğun bir mesai ile Samsun Karadeniz Bölgesi İçin turizmde ciddi  bir atılım ve değişimin merkezi olacaktır" dedi.

Bakan Ersoy konuşmasında, "Turizm de bir noktaya gelmek istiyorsanız sadece potansiyellerinizin keşfedilmesi, onların ihya edilmesi ve ortaya çıkarılması yeterli değil. Bunların alt yapı olarak,  üst yapı olarak ulaşım, gastronomi  etkinlikler olarak birbirleriyle birleştirilmesi, kaynaştırılması gerekiyor. Yeri geldiğinde sokak, cadde hatta meydan sağlıklaştırmaları da yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

‘SAMSUN HER ALANDA DÜNYAYA ENTEGRE BİR ŞEHİR’
Samsun Valisi Orhan Tavlı ise konuşmasında, “Samsun her alanda dünya ile entegre bir şehir. Sanayicilerimiz ve tarım sektörümüz dünyanın 110 ülkesine ihracat yapmakta. Avrupa ve dünyadan sağlık turizmi için çok sayıda misafiri ağırlamakta şehrimiz. Samsun’un gastronomisi de çok zengin. Samsun da cerrahi aletler üreten 37 firma var. Bunlar dünya ile entegre. Bugün Samsun  müzesini açtık. Ben o müzeyi gezince Samsun’un nasıl bir kadim şehir olduğunu da bir kez daha anladım.” dedi.