GÜNDEM
Giriş Tarihi : 18-03-2023 13:18

Çanakkale Destanı'nın 108. yılı

Samsun'da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108. yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi. Törende şehitlerin kabristanları ziyaret edildi, mezarların üzerine karanfil bırakıldı.

Çanakkale Destanı'nın 108. yılı

Bugün 18 Mart... Çanakkale Zaferi'nin 108. yıl dönümü.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunun 108 yıl önce dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek yazdığı ''Çanakkale Geçilmez Destanı''nın yıldönümü.

Kocaman bir dünya savaşının sadece bir cephesi olsa da, Çanakkale hem kazanan hem de kaybeden için pahalıya mal oldu. 

490 bine yakın askerle gelen itilaf devletleri, 300 binden fazla zayiat verdi.

Buna karşılık Osmanlı tarafının 315 bin askerinin 250 bini ana yurdunu korurken şehit oldu.

Çanakkale'de toplamda yarım milyondan fazla insan genç yaşta savaşın yarattığı acılardan etkilendi.

SAMSUN'DA 18 MART ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ İÇİN TÖREN
Samsun'da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108. yıl dönümü dolayısıyla Kıranköy ve Asri Mezarlıktaki şehitlikte tören düzenlendi. Kıranköy Mezarlığındaki Garnizon Şehitliğinde düzenlenen anma töreni, anıta çelenk sunmasıyla başladı. Ardından saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı okundu.

Samsun Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, anma töreninde Şeref Defterini imzaladıktan sonra protokol üyeleri, şehit aileleri ve yakınları ile birlikte şehitlerin  kabristanlarını ziyaret etti, mezarların üzerine karanfil bıraktı. Daha sonra protokol üyeleri Asri Mezarlığı Şehitliğine gitti. Burada da şehit mezarları ziyaret edilerek karanfil bırakıldı, şehitler adına Kuran-ı Kerim okundu.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki anma töreninde ise Çanakkale Destanı şiirleri ile şehitler adına Kuran-ı Kerim tilaveti ve dua okundu, "Çanakkale Ruhu Her Yerde" isimli oratoryo gösterisi sahnelendi.