DÜNYA
Giriş Tarihi : 16-02-2024 11:09   Güncelleme : 16-02-2024 12:16

Dünyanın en mutlu ülkesinin sırrı?

İskandinav ülkesi Finlandiya son birkaç yıldır dünyanın en mutlu ülkesi seçiliyor. Peki insanlar neden Finlandiya'da bu kadar mutlu? İşte sırları...

Dünyanın en mutlu ülkesinin sırrı?

Finlandiya, 2023 yılında Dünya Mutluluk Raporu tarafından üst üste 5. kez "dünyanın en mutlu ülkesi" seçildi. Peki Finlandiya'da yaşayanlar neden bu kadar mutlu?

Finlandiya'da yaşayan bir psikolog "dünyanın en mutlu ülkesinin" sırrını paylaştı.

"EN AZ MUTSUZ İNSANLARA SAHİP ÜLKE"
The New York Post'un haberine göre, Finlandiya'da yaşan psikolog ve filozoflarından Frank Martela konuya açıklık getirdi. CNBC Make It'e konuşan Martela "Finlandiya'nın dünyada en az mutsuz insanlara sahip ülke olduğunu söylemek daha doğru olur" diyor.

Martela'ya göre Finlandiya'da yaşayanların uyguladığı üç kural var:

- Güçlü bir topluluk ve bağlılık duygusu.
- Başkaları için iyilik yapmak.
- Net bir amaç bulmak

Martela bu kurallara uyulduğu taktirde mutluluğa ulaşmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Martela "Çevrenizde sizi umursayan, sizin de önemsediğiniz insanlar olması sizi mutlu eder" diyor. Yapılan araştırmalar, arkadaş ve aile ile zaman geçirmenin hayatı çok daha iyi bir hale getirdiğini gösteriyor.

İyilik yapmanın önemine vurguda bulunan Martela, "Birine yardım ettiğinizde, başkaları üzerinde olumlu bir etki yarattığınızda, kendi mutluluğunuz ve anlamlılık duygunuz artar" ifadelerini kullandı.

Bir amaç bulmak çoğu zaman kolay olmasa da toplum iyiliği için bir cevap arayışına girmek önemli. Martela "Güçlü bir amaç duygusu aynı zamanda kötü koşullara tahammül etmeyi de kolaylaştırır" diyor.

KURUMLAR ÖNEMLİ
Ülkenin moralinin yüksek olması ise yalnızca bu üç kurala bağlı değil, kurumlar da önemli.

Martela "İyi işleyen devlet kurumlarının" da ülkenin mutluluğunda önemli bir rol oynadığını öne sürüyor.