GÜNDEM
Giriş Tarihi : 12-03-2024 15:00   Güncelleme : 12-03-2024 15:05

SBB Başkan adayı Cevat Öncü: Samsun deprem tehdidi altında

CHP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı inşaat mühendisi Cevat Öncü, Samsun'un deprem tehdidi altında olduğunu belirterek, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçtiği Ladik, Havza, Kavak ve Vezirköprü ilçelerine dikkat çekti. Öncü, “Eğer Samsun'u depreme hazırlamazsak, depremden önce binaları taramazsak, zeminleri araştırmazsak, binaların beton kalitesini, donatısını, mühendislik hizmeti alıp almadığını, projesinin olup olmadığını, üç kat başlayıp beş kat yapılıp yapılmadığını, kolon kesilip kesilmediğini tespit etmezsek olabilecek bir depremde, Hatay'da ne gördüyseniz, Kahramanmaraş'ta ne gördüyseniz, Malatya'da ne gördüyseniz maalesef burada da bunu yaşamaya mahkumuz" dedi.

SBB Başkan adayı Cevat Öncü: Samsun deprem tehdidi altında

CHP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı inşaat mühendisi Cevat Öncü, seçime sayılı günler kala çalışma temposunu daha da artırdı. Ramazan ayında da programlarına ara vermeden devam eden Cevat Öncü, İlkadım ilçesinde Kavacık Mahallesi sakinleri ile Yenidoğanspor ve Baruthanespor kulüplerini ziyaret etti. Öncü, “Samsun'dan, Samsunludan kopuk, yukarıdan bakan siyaset anlayışını gördüğümüz için sahadayız. Parmak sallayan, üstenci, ‘biz karar veririz, siz uyarsınız kardeşim’ anlayışıyla baktıkları için Samsun’u yönetmeye talibiz. Biz herkesin belediye başkanı olacağımızı ve Samsun’u sevgiyle, şefkatle, adaletle yöneteceğimizin sözünü veriyoruz. Bunu 31 Mart'ta hep beraber göreceğiz” diye konuştu.

ÖNCÜ: ŞU AN GİDEN TABLODA BİZ ÖNDEYİZ

Cevat Öncü, uzunca zamandır sahada çalışma yürüttüklerini belirterek, “Başladığımız noktayla geldiğimiz nokta arasında önemli bir fark var. Şu anda çok samimi ve net söylüyorum. Hem sahadaki veriler hem de anketler bizim önde giden aday olduğumuzu gösteriyor. Yalnız önde olmamıza rağmen kararsız oylar olduğunu da biliyoruz. Kararsızlardan hangi aday daha fazla kendi adına ikna edebilirse seçimi o kazanacak. Şu an giden tabloda biz öndeyiz. Ama rehavete kapılmadan, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hep beraber çevremizde kararsız olanlar varsa onları da ikna etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

DEPREMİ HATIRLATTI VE UYARDI

Samsun’da yaşanan depreme değinen Cevat Öncü şunları söyledi:

“Allah esirgesin, Samsun'da bir deprem tehdidi var. Aslında bugün olan deprem küçük bir hatırlatma. Karadeniz içerisinde olan o ölü fay dediğimiz çok da tehlikeli olmayan, tarihi boyunca çok üst düzey deprem üretmemiş ama böyle ara sıra kendini hatırlatan bir fay durumu var. Asıl tehlike güneyimizde. Ladik, Havza, Kavak, Vezirköprü hattından geçen, dünyanın en tehlikeli faylarından biri olan Kuzey Anadolu fay hattı. Biz bunu bugün deprem oldu diye söylüyor, konuşuyor değiliz. Yıllardır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanlığı dönemimde bu konuda demeçler verdim, raporlar hazırladım. Bir tanesi de, kaybetmediyse eğer, Mustafa Demir'in masasının üstünde duruyordu. Defalarca gittik, hatırlattık, ziyaret ettik. Bu şehrin en önemli problemi deprem tehdididir. Deprem, Türkiye'de ulusal güvenlik problemidir. Samsun'da da böyle. Daha çok taze. 1999 Marmara depreminin üzerinden 24 yıl sonra 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türkiye bu acı gerçekle tekrar sınava tabi tutuldu. Sizi korkutmak için söylemiyorum. Ama şunu bilin, tecrübeli bir inşaat mühendisi ve deprem konusunu bilen, çalışmış biri olarak diyorum ki; eğer Samsun'u depreme hazırlamazsak, depremden önce binaları taramazsak, zeminleri araştırmazsak, binaların beton kalitesini, donatısını, mühendislik hizmeti alıp almadığını, projesinin olup olmadığını, üç kat başlayıp beş kat yapılıp yapılmadığını, kolon kesilip kesilmediğini tespit etmezsek olabilecek bir depremde, Hatay'da ne gördüyseniz, Kahramanmaraş'ta ne gördüyseniz, Malatya'da ne gördüyseniz maalesef burada da bunu yaşamaya mahkumuz.”

‘2019’DA BAŞLASAYDIK BUGÜN SAMSUN’DA YAPILARIN DURUMU BELLİYDİ’

“Deprem konusunda çaresiz değiliz” diyen CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cevat Öncü, “Deprem doğa olayıdır, önlenemez, öngörülemez, önceden haber alınamaz ama bir şey var. Bilim ve tekniğe uygun olarak önceden tedbir alınabilir. Can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi için yapılabilecek şeyler bellidir. 2019 yılında, bir önceki yerel seçimde, Mustafa Demir’in, önüne koyduğumuz ‘Samsun Deprem Master Planı’ ön çalışmasına ‘evet’ deyip başlasaydık bugün Samsun'da yapıların durumu belliydi. Biz iyileştirme ise iyileştirme, güçlendirme ise güçlendirme, kentsel dönüşümse kentsel dönüşüm, bir yerinden başlamış olurduk” dedi.

Cevat Öncü, daha sonra eşofmanlarını giydi. Baruthanespor Kulübü sporcularıyla birlikte futbol maçı yaptı. Samsunspor’un eski futbolcusu Celil Sağır da bu özel maçı saha kenadından izledi.